Chiropractie helpt u gezond te blijven

chiropraxieChiropractie is een natuurlijke geneeswijze die bekendheid geniet over de gehele wereld en valt onder de fysiotherapie. Het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord "cheiros": hand en "pratto": beoefenen. Het betekend dus: "met de hand beoefenen".

Uw wervelkolom en zenuwstelsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En om optimaal te kunnen functioneren, is uw lichaam volledig afhankelijk van deze twee. Wanneer uw wervelkolom niet in topvorm is, kan uw zenuwstelsel niet goed functioneren. Dit kan uiteenlopende gevolgen hebben voor uw gezondheid.

De meeste mensen komen pas naar de chiropractor wanneer zij pijn voelen. Vaak is de schade dan allang geleden. Slechts tien procent van ons zenuwstelsel bestaat namelijk uit ‘pijnzenuwen’. Wanneer u pijn voelt, betekent dit dat het betreffende orgaan nog slechts voor vijfendertig procent functioneert. Iedereen die honderd procent gezond wil zijn, is dan ook gebaat bij regelmatige, preventieve controle door de chiropractor.

Ook indirecte klachten als hoofdpijn, slechtziendheid, oorontsteking, allergieën, astma en zelfs ogenschijnlijke vruchtbaarheidsproblemen kunnen duiden op een slecht functionerend zenuwstelsel. Kom langs en ontdek de heilzame werking van chiropractie!

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een speciale, comfortabele behandeltafel. Deze bestaat uit vier onafhankelijk beweegbare delen. Wij hanteren een zeer milde methode om de positie van de wervels te corrigeren: door druk uit te oefenen met handen en vingers komen de wervels uiteindelijk weer terug op hun plek. De zenuwen kunnen hierdoor weer beter hun werk doen en uw klachten nemen af. Na de behandeling mag u plaatsnemen in onze speciale massagestoel, waarin u weer helemaal tot uzelf komt.

chiropractorKrakend geluid
Soms komt er bij het corrigeren van de wervels een ‘krakend’ geluid vrij.
Vanwege dit geluid zijn sommige mensen wat huiverig voor de chiropractor. Dat is echter nergens voor nodig. Het zijn niet de wervels zelf die kraken; het geluid wordt veroorzaakt doordat de wervels, die zich als het ware vacuüm hebben gezogen, loskomen. Dat is heel normaal en doet geen pijn. U hoeft zich dus geen zorgen te maken

 

 

 

 Het ontstaan van chiropractie

De theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de "Vader van de geneeskunde", namelijk dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden. De wervelkolom beschermt het ruggemerg, dat samen met de hersenen het centraal zenuwstelsel vormt. Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen, dan onstaat er ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggemerg en de daaruit aftrekkende zenuwen. Door deze functiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, kunnen zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken, waardoor organen en weefsels goed kunnen functioneren.

chiropractische zorg 1Welke klachten behandelt een chiropractor?

De meeste klachten die een chiropractor behandelt betreffen rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld actrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen met een chiropractische behandeling.

Vrouwen met lage rugpijn tijdens zwangerschap of menstruatiepijn kunnen baat hebben bij chiropractische begeleiding. Bij huilbaby's is behandeling in veel gevallen uiterst succesvol. Klachten bij kinderen (zoals bedplassen) verminderen of verdwijnen vaak na een behandeling door een chiropractor. Vaak biedt chiropractie resultaten waar andere methoden geen verlichting brengen.

Maar ook klachten buiten de wervelkolom kunnen behandeld worden: spierklachten en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld van de elleboog (tennisarm), polsen (Carpaal Tunnel Syndroom), knieën, enkels en voeten. Soms kan zelfs bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden.

Klik hier voor het overzicht van klachten die een chiropractor kan behandelen.

gezond leven door chiropractie 1Chiropractie helpt!

Omdat de organen en weefsels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer nodig hebben voor een juist functioneren, is het niet moeilijk te begrijpen dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij "vagere" klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid. Niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen.

Gezondheid onderhouden door chiropractie

Vergelijk uw lichaam met een auto of gebouw. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk voor een langere en optimale levensduur. Als het gaat om uw lichaam geldt hetzelfde. Chiropractie is gebaseerd op 'gezondheid onderhouden' in plaats van 'ziekte behandelen'. Het lichaam is in principe in staat de gezondheid te onderhouden, mits het de juiste onmisbare ingrediënten krijgt, nl. water, rust, schone lucht, juiste voeding en een goed functionerend zenuwstelsel. Chiropractoren zoeken de oorzaak, corrigeren en handhaven de correctie lang genoeg om het lichaam zichzelf te laten herstellen.

 

Kijk voor nog meer informatie op Wikipedia